Karma Kitchen

Date - 01/10/2017 | 11:00 - 16:00

Café Młynek
Kraków, Plac Wolnica 7  31-060


Z udziałem specjalnych gości Nipun’a Metha’a i przyjaciół z Service Space – założycieli Karma Kitchen

 


Czym jest Karma Kitchen?   

Wyobrażcie sobie restaurację, gdzie nie ma cen w menu, a na rachunku widzicie sumę 0.00 I taką notatkę poniżej: „Twój posiłek to dar od kogoś, kto jadł tutaj przed Tobą. Aby podtrzymać łańcuch obdarowywania prezentami, zapłać za posiłek kogoś, kto przyjdzie po Tobie.”

wydarzenie organizowane przez Service Space

 

Pierwszy raz w Polsce !!! Każdy jest zaproszony !!

W Karma Kitchen posiłki są gotowane i podawane z miłością, ofiarowywane jako dar, całkowicie bezinteresownie. Aby podtrzymać ten eksperyment i domknąć koło dawania i brania, goście uczestniczą w nim poprzez dobrowolną darowiznę dla tych, którzy przyjdą po nich, na zasadzie „podaj dalej”. Utrzymując ten łańcuch goście i wolontariusze tworzą rzeczywistość, która zamienia ekonomiczną transakcję w zaufanie, egoistyczne działanie we wspólne dzielenie się, a strach przed tym, że czegoś zabraknie, w cieszenie się obfitością.

Kitchen jest eksperymentem w rozwoju. Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych zasad tego eksperymentu.

 

Od transakcji do zaufania

Wiele z naszych wzajemnych kontaktów w społeczeństwie to zawieranie transakcji. Gdy zamawiamy posiłek w restauracji, oznacza to, że otrzymujemy to, o co prosiliśmy i będziemy mogli za to zapłacić. Kiedy na obiad zaprasza cię przyjaciel jest to całkiem inna sytuacja – otrzymujemy prezent. I to jest ta różnica, którą chcemy podkreślić w Karma Kitchen. Kiedy coś komuś ofiarowujesz, cena nie ma znaczenia, najważniejszy jest sam dar. Kiedy porzucisz myśl o zapłacie, coś zmienia się dla obu stron: dającego i otrzymującego. W KK ludzie spotykają się z relacją jakiej nie doświadczają w normalnej restauracji. KK dostarcza unikalnego doświadczenia hojności.

 

Od braku do obfitości

Kiedy myślimy o naszych zasobach jako o ograniczonych i wyczerpywalnych, budzi się nasz instynkt posiadania. Kiedy działamy w przestrzeni obfitości i myślimy o niej jako o nieograniczonej wtedy nie boimy się o nasze zasoby i nic nas nie powstrzymuje od dawania. Jako wolontariusze w KK, nie mamy żadnego ukrytego celu. Nie jesteśmy tu, aby coś dostać, ale aby dawać, bezwarunkowo, najlepiej jak potrafimy i przyjmować z pokorą cokolwiek to doświadczenie nam przyniesie. Znalezienie sposobów, aby uwolnić się od naszego ego i okazywać szczodrość w każdej sytuacji, jest podstawą działania KK.

 

Od izolacji do społeczności

Każde działanie w naszym życiu daje nam sposobność do kontaktu z drugą osobą na głębszym poziomie. Kiedy kontaktujemy się z innymi z intencją bycia szczodrym, pozbywamy się ograniczeń naszego ego i to zachęca do otwarcia się na drugiego człowieka.  W KK piękno tego otwarcia jest różnorakie – tak jak stół przy którym przyjmujemy gości. Albo jak fakt, że obcy sobie ludzie stają się częścią jedynego w swoim rodzaju zespołu, który gromadzi się i rozchodzi, aby następnym razem znowu spotkać się ze sobą – raz jako goście, innym razem jako wolontariusze. I tak tydzień po tygodniu….

Wszystkie te spotkania nie są obciążone żadnym oczekiwaniem.  Jeden z gości powiedział: „Fakt, że podarowano mi ten posiłek, skłonił mnie do zastanowienia skąd pochodzi ta żywność i czyje ręce ją ugotowały. Zamiast zastanawiać się, czy posiłek wart był sumy jaką za niego dałem, pomyślałem o wszystkich, którzy przyczynili się do tego, że mogłem go zjeść.

 

Różnica pomiędzy „za darmo” a prezentem.

Istnieje subtelna różnica pomiędzy tym, co dajemy za darmo, a tym, co ofiarujemy jako prezent. Prezent podkreśla połączenia między ludźmi. Jest gestem wdzięczności i uznania. W KK ofiarowuje się żywność właśnie w ten sposób. Dzielenie się żywnością stwarza możliwość przemiany w tym, który daje i w tym, który przyjmuje.

 

Być sprawcą zmiany

Kiedy służymy bezwarunkowo, działa to jak fala na nasze życie i na życie tych, których spotykamy.  Nasza restauracja stwarza możliwości kultywowania hojności z chwili na chwilę w działaniu, w słowach i w myślach. Tak naprawdę, codziennie każda chwila stwarza taką okazję, ale nie zawsze to zauważamy. Tutaj mamy szansę świadomie kultywować w tym prostym akcie podawania posiłku.

Im bardziej świadomie korzystasz z okazji bycia hojnym i życzliwym w swoim życiu, tym częściej zauważysz takie sytuacje, zasady Karma Kitchen staną się dla ciebie żywe.

Inną rzeczą, o której warto pamiętać jest to, że w początkach prowadzenia takiej restauracji, kiedy nie macie jeszcze dużo gości, macie okazję bliższego kontaktu  z każdą osobą, która przyszła – czy to gość, czy wolontariusz. Kiedy gości będzie więcej, do pewnego stopnia stracicie ten luksus spędzania czasu z każdą osobą. Więc pamiętajcie, aby korzystać z tej okazji podczas pierwszych dni.